Fysiotherapie Noijen
Heer-Maastricht

Oedeem therapie / Lymfedrainage

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem door het lymfesysteem te stimuleren om het overtollige vocht af te voeren.

Lymfoedeem (overtollig lymfevocht) komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker die een borstoperatie hebben ondergaan, mensen met littekens of als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Oedeemfysiotherapeuten maken gebruik van verschillende technieken:

  • Manuele lymfedrainage: een behandelmethode waarbij door zachte pompbewegingen de lymfevaten aangezet worden tot harder werken. Door deze techniek wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd door de lymfe vaten.
  • Compressietherapie: deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling met manuele lymfedrainage te behouden, worden de aangedane ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat u oefeningen doet en in beweging blijft. Beweging zorgt ervoor dat de lymfevaten gestimuleerd worden vocht af te voeren. Bewegen is goed, maar het is wel van belang dat u overbelasting probeert te voorkomen.
  • Oedeem- en fibrosegrepen: dit zijn speciale handgrepen die toegepast worden bij verharde eiwitten(fibrose). Hierdoor kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Bovendien maken deze grepen verhard weefsel soepeler.
  • Medical taping: deze speciale manier van tapen is een aanvulling op de behandeling. De tape zorgt ervoor dat de lymfe onbelemmerd kan doorstromen.
  • Beweging- en ademhalingsoefeningen: U leert specifieke beweging- en ademhalingsoefeningen, die de afvoer van lymfevocht bevorderen. We adviseren ook thuis deze oefeningen regelmatig te doen.
  • Een op maat gemaakt trainingsschema zodat u onder begeleiding kunt oefenen in onze oefen/fitnesszaal.
  • Advies betreffende het aanmeten van elastische kousen.

Wij werken goed samen met andere disciplines, zoals de behandelend oncoloog, chirurg, huisarts en ergotherapeut om tot een zo goed als mogelijk resultaat te komen. Om een goed resultaat te krijgen vindt de behandeling vaak in het begin meerdere malen per week plaats en het streven is om zo snel als mogelijk af te bouwen qua behandelfrequentie. Het verloop van de behandeling is per persoon verschillend.